1 Mayıs’tan neden korkulur ki?

Mayıs ayının bende iz bıraktığı çok sayıda olay ve anı vardır. Ayrıca tarihin derinliklerine gidilip Mayıs ayında olup bitenlere bakıldığında ülkemiz ve dünya içinde önemli olayların olduğu gerçeğini görüyoruz.
1 Mayıs: Bilindiği gibi benim doğum günüm. Ayrıca İşçinin Emekçinin Ekmeğin, Emeğin Bayramı olduğu zaten biliniyor. Her bayramda doğum günümü meydanlara gelenlerle kutluyordum, ama son yıllarda hep yasaklandığı için kutlayamadım. Bu yıl da değil Taksim, Beyoğlu, Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş’a girmek oralara gitmek mümkün değil. Tüm yollar kapalı. Metrolar, Metrobüslerin buralara gitmesi ve durması yasaklandı. Bu ulaşım araçlarına binip bir yere gitmekten başka bu semtlerde yürümek bile çok zor. Her yere, her şeye yasak gelmiş. Bu bölgeler sanki işgal güçleri gidiyormuşçasına tümüyle korundu ve kuş bile uçurtulmadı. Bizans Taksim’in ve bahsettiğim çevrelerin bu yılki korunması gibi İstanbul'u savunsaydı Fatih Sultan'ın Fethi daha da zorlaşırdı gibime geliyor.
Neden bu yasaklar
1 Mayıs eskilerde Bahar Bayramı olarak kutlanıyordu. Sonraları Emeğin Bayramı olarak değiştirildi ve resmi tatil olarak yasalaştı. Bu bayram Taksim Meydanı ile bütünleşmiş 1977 yılında kutlamalar yapılırken, bazı güçler orada katliam yapmış binlerce kişi yaralanırken kutlamaya katılan 37 kişi hayatını kaybetmişti. İşte bu nedenle bu bayramı kutlamak isteyenler o şehitleri anmak ve manevi huzurlarında saygı duruşunda bulunmak için Taksim önemli ama, ne hikmetse daha önce bu meydan açıkken sonraları hep kapatıldı ve yasaklandı.
2011 yılında Kutlamalara açılan Taksim Meydanı hınca hınç doldu katılanlar bayramlarını coşkuyla kutlandı. Hiç bir olay çıkmadı ve kutlamalardan sonra herkes mutlu olarak evlerine döndü.
Taksime Dolmabahçeden, İstiklal Caddesinden, Sıraselvilerden, Şişhane ve Tarlabaşından, Elmadağdan girişler var. Güvenlik güçlerimiz doğal olarak nedense yasak kararı alanların kararına uyarak oraları koruyor ve kimseyi sokmuyorlar. Zorlayanlara ise gözaltı gaz uygulaması yapılıyor.
Yukarıda belirtilen girişleri güvenlik güçlerimiz kontrol altına alınıp alana gelenlerin güvenliği sağlansa hiçbir olayın çıkacağını sanmıyorum. Böylece 1 Mayıs Emeğin ve emekçinin bayramı korkulu olmaktan da çıkmış olur.
Mayıs ayında neler oldu?
6 Mayıs 1972: Amaçları tam bağımsız Türkiye olan ve bu uğurda mücadele eden, yaraladıkları bir görevliye tedavi olması için para veren Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi. Unutulmuyor darağacında üç fidan olarak her geçen yıl büyük bir ilgi ile anılıyorlar.
7 Mayıs 1924: Atatürk’ün de katkılarıyla Cumhuriyet Gazetesi yayın hayatına başladı.
7 Mayıs 1832: Osmanlıdan ayrılan Yunanistan bağımsızlığını ilan etti.
8 Mayıs 1972: İsmet İnönü 33 yıl sonra CHP Genel Başkanlığından istifa etti.
8 Mayıs 1884 Ziraat Bankası’nın kurucusu ve Osmanlı Anayasasını hazırlayan Mithat Paşa sürgün edildiği Taif’’te boğularak öldürüldü.
9 Mayıs 1935: Cumhuriyet Halk Fırkası 4. Kurultayında fırka adını kaldırdı. Yerine parti sözcüğü konuldu ve Cumhuriyet Halk Partisi oldu.
11 Mayıs 1920: Mustafa Kemal, İstanbul’da Divanı Harp Tarafından idama mahkûm edildi.
13 Mayıs 1975: Başbakan Süleyman Demirel, Vural Öner’in saldırısına uğradı ve burnu kırıldı.
13 Mayıs 1999: Prof. Ahmet Taner Kışlalı’yı bombalı saldırı ile katledildi.
14 Mayıs 1950: Cumhuriyetten bu yana 27 yıllık CHP iktidarı, DP seçimi kazanmasıyla son buldu.
15 Mayıs 1919: Yunanlılar İzmir'i işgal etti.
16 Mayıs 1926: Son Osmanlı Padişahı VI. Mehmet Vahdettin İtalya, San Remo’da öldü. Cenazesi Şam’a götürülerek Sultan Selim Camisinin kabristanına defnedildi.
17 Mayıs 2000: Galatasaray UEFA kupasını kazandı. Bu nedenle GS’lılar Mayıslar bizimdir diyor ve bu geleneği sürdürüyorlar.
18 Mayıs 1973: TKP-ML’ nin kurucularından olan İbrahim Kaypakkaya öldürüldü.
19 Mayıs 1919: Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a çıktı ve kurulacak Türkiye için Milli Mücadeleyi başlattı. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 de Gençlik ve Spor Bayramı, 1981 yılında Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı adını aldı.
19 Mayıs 1977: MHP Lideri Alparslan Türkeş, “Katil Ecevit, Komünistler Moskova’ya” sloganını yasaklattı.
20 Mayıs 1948: CHP, Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde İmam Hatip Kurslarını (Okullarını) kurdu.
20 Mayıs 1983: Necdet Calp Halkçı Partiyi kurdu.
21 Mayıs 1950: Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu.
22 Mayıs 2010: Kemal Kılıçdaroğlu. 33. Kurultayda CHP Genel başkanlığına seçildi.
23 Mayıs 1919: Sultanahmet Meydanı’na da yüz binlerin katılımı ile İzmir'in işgali protesto edildi.
25 Mayıs 1995: Nasuh Mahruki Everest'in zirvesine çıkan ilk Türk oldu.
26 Mayıs 1982: Yılmaz Güney'in Yol Filmi Cannes'da ödül aldı.
26 Mayıs 1983: Sosyal Demokrasi (SODEP) Partisi kuruldu. Prof. Erdal İnönü Genel Başkan oldu.
27 Mayıs 1960: TSK’ nın genç subayları yaptıkları darbe ile ülke yönetimine el koydu. Cemal Gürsel’i yönetimin başına getirdiler. Sonrasında Kurucu Meclis iye ülkemizin en kapsamlı Anayasası yapıldı. Sonrasında hiç gereği yokken, Başbakan Adnan Menderes(17 Eylül 1961), Bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan (16 Eylül 1961) idam edildi.
29 Mayıs 1453: Fatih Sultan Mehmet Bizans İmparatorluğunu yıkarak İstanbul'u Fethetti ve çağ değiştirdi. Yukarıda da belirttiğim gibi Bizans bu yıl Güvenlik güçlerimizin Taksim’i savunduğu gibi savunsaydı, Fatih Sultan Mehmet Han biraz daha zorlanırdı.
29 Mayıs 1980: Hiçbir anlam ve gereği yokken tahrik ve teşvikler sonrasında Kardeşin kardeşe kıydığı kanlı Çorum olayları başladı.
30 Mayıs 1740: Osmanlı Devleti Fransa ile Kapitülasyon anlaşması yaptı.
31 Mayıs 1933: İstanbul Üniversitesi kuruldu.
31 Mayıs 1971:Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga Nurhak Dağları’nda vuruldu.
Mayıs ayı, acısı tatlısı ve insanda iz bırakan anılarıyla böyle bir ay işte…