
TÜMA’nın şampiyonu MEF Üniversitesi

YKS Bitti üniversite tercih dönemi temmuz ayının sonlarında başlayacak. Bu yıl bir üniversitede eğitim almak isteyen gençler ile onları bünyelerine katmak isteyen üniversitelerin birbirleriyle olan kıyasıya rekabetine bir kez daha şahit olacağız. Bana sorarsanız bu yıl özellikle vakıf üniversitelerinin işi çok zor. Çünkü çoğu son birkaç yılı olduğu gibi bu son bir yılı da pek parlak geçirmediler. Gerek eğitim kalitesi için gerekse öğrencilerine en kaliteli hizmeti vermek adına çaba harcayan üniversite sayısı çok azdı bu yıl. Buna bir de özellikle para ile eğitim veren vakıf üniversitelerin akademisyenlerine bir başka deyişle hocalarına yaptığı ve mobbinge girecek sert yaptırımlar da eklenince “hangi üniversite iyi eğitim veriyor?” sorusu yine muallakta kaldı.
Çoğu vakıf Üniversiteleri hocalarına bir akademisyen gibi davranmaktan çok bir ağır işçi gibi davranma eğilimini bu yıl da gösterdiler. Bana o kadar çok sayıda şikâyet ve bilgi geliyor ki hangi üniversite iyi eğitim veriyor sorusunun cevabını çat pat biliyorum diyebilirim. Çünkü iyi eğitim vermenin ilk önemli adımı akademisyenine iyi ve saygılı davranmaktan geçiyor. Bu konuyla ilgili görüşlerimi tercih döneminde dile getireceğim.

Öğrenciler memnun mu?
Bugün ki konumuz Üniversite Araştırmaları Laboratuvar (Üniar)’ın 2016'dan bu yana aralıksız olarak üniversite öğrencilerine yaptığı "Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) anketi 2025 sonuçları. Bu anketi her ne kadar bazı üniversiteler önemseme de çok önemli bir araştırma. Çünkü bu araştırmada Üniar şu an üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin tatmin düzeyini araştırıyor. Bir başka deyişle bu araştırmada öğrenciler eğitim gördükleri üniversitelerden memnun mu? Hangi konularda memnun ya da memnun değil? Eğitim gördükleri üniversiteler hakkında ne düşünüyor? sorularının yanıtı var. Bu açıdan bakınca bu çok önemli bir referans araştırma diyebiliriz.
Üniversite tercihi yapacak olan adayların mutlaka bir göz atması gereken bir araştırma. Google’a “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2025” yazarsanız bu araştırma verilerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer çevrenizde YKS sonrası üniversite tercihi yapacak birileri varsa veya gelecekte üniversite eğitimi alacak bir çocuğun ailesini tanıyorsanız bu raporu onlara mutlaka gösterin. Gösterin ki az çok hangi üniversite iyi, hangi üniversite pazarlama yalanları atıyor, hangi üniversite hangi alanda iyi ve kötü konularında bir fikriniz olsun. Gelelim araştırma sonuçlarına.
Üniar araştırmayı kurgularken üniversitelerin bu özellikleri araştırılmıştır:
- Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı: Derslerin ve içeriklerinden, öğretim elemanlarının ilgisinden, sınavların geçerliğinden, öğrenci odaklı iklimden, sınıflardaki öğretme yöntem ve yaklaşımlarından memnuniyet.
- Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu: Yerleşke ortamının çekiciliğinde, sosyal tesisler, yurt imkânları ve kalitesinden, ulaşım rahatlığından, güvenlikten, fiziki mekânların estetik ve kullanılışlığından, yerleşkenin konumlandığı çevreden memnuniyet.
- Akademik Destek ve İlgi: Öğretim elemanları ve danışmanlara ulaşılabilirlikten, öğrenme güçlüğü durumlarında yardım bulabilmekten, danışmanların akademik soru ve sorunlarına duyarlılıklarından memnuniyet.
- Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet: Öğrenci işleri, sınav programları, akademik takvim, yönetime katılım, yöneticilere erişim, yönetsel işleyişin etkililiği ve duyarlılığından memnuniyet.
- Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği: Kütüphane, araştırma kaynakları, laboratuvarlar, merkezler, araştırma imkânları, özel çalışma alanları, akademi destek birimlerinden memnuniyet.
- Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği: Sertifikalar, kariyer ve yönlendirme, kişisel yetkinlik artırma faaliyetleri, öğrencilere yönelik kurslar, istihdam beklentisi ve desteğinden memnuniyet.
Yukarıda yer alan altı madde bir üniversitenin sahip olması gereken en önemli altı özelliğini de gösteriyor. Eğer bir üniversite bu altı alanda iyiyse o zaman basit bir dille “bu üniversite iyidir” diyebiliriz. Peki bu araştırmada hangi alanda hangi üniversite birinci merak ediyorsanız gelin onlara bir göz atalım.

TÜMA’da hangi üniversiteler dereceye girdi?
Öğrenim tatmini konusunda birinci sırada MEF Üniversitesi var. Yerleşke yani bir başka deyişle kampüs ve eğitimin verildiği mekanlar konusunda birinciliği Galatasaray Üniversitesi almış. Öğrencilere göre en iyi akademik destek ve ilgiyi TED Üniversitesi veriyor. Kurumun yönetim ve işleyişinden duyulan memnuniyet konusunda birinciliği MEF Üniversitesi aldı. Öğrenme imkanları ve kaynakların zenginliğinde Yıldız Teknik Üniversitesi birinci olurken kişisel gelişim ve kariyer desteğinde İ.D. Bilkent Üniversitesi birinci oldu.
Genel memnuniyetin yer aldığı listede ise öğrencilerden en çok puanı toplayan üniversite İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olmuş. Onu ikinci sırada yer alan MEF Üniversitesi takip etmiş. Üçüncü sırada ise Abdullah Gül Üniversitesi yer almış.
Genel memnuniyet sıralamasında ilk üçte yer alan vakıf üniversiteleri ise şöyle: Birinci sırada MEF Üniversitesi yer alıyor, ikinci sırada TED Üniversitesi üçüncü sırada ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi yer alıyor. Bu sıralamada ilk yirminci sırada yer alan üniversiteleri incelediğimizde karşımıza Koç, Sabancı, Özyeğin, Kadir Has, Bilgi, Yeditepe üniversiteleri gibi yıllardır süper ligde mücadele eden üniversiteleri görmek mümkün. Bu açında ele aldığınızda bu listede yer alan ilk yirmi üniversitenin Türkiye’nin en iyi üniversiteleri olduğunu zaten bu araştırmaya gerek bile kalmadan sokaktaki herkes biliyor. Bu araştırma bunun bir nevi teyidi gibi.
Genel memnuniyet sırlamasında ilk üçte yer alan devlet üniversiteleri ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Abdullah Gül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi olmuş. İzmir ilk üçe iki üniversite sokmuş.
Vakıf Üniversiteleri özelinde incelediğimizde bu yıl dokuzuncu olan Biruni Üniversitesi, on dördüncü olan Atlas Üniversitesi, on yedinci sırada yer alan Altınbaş Üniversitesi ve yirmi beşinci sırada yer alan Atılım Üniversitesinin yükselişi gözden kaçmıyor. Özellikle Atlas Üniversitesi yeni bir üniversite ve bu yakaladığı ivme iyi bir ivme. Böyle giderlerse bu üniversiteler süper lig şampiyonluğunu zorlayabilir.
PEKİ SÜPER LİG ŞAMPİYONU KİM?
Vakıf Üniversitelerinin genel memnuniyet sıralamasında birinci sırada bu yıl MEF Üniversitesi var. Geçen yıl ilk birinciliğini alan MEF Üniversitesi bu yıl devlet ve vakıf üniversitelerinin yer aldığı sıralamada da ikinci sırada yer aldı aynı sıralamada geçen yıl dördüncü sıradaydı. Bu veri üniversitenin yakaladığı ivmeyi artı yönde arttırdığını gösteriyor.
MEF Üniversitesi Türkiye’nin genç üniversitelerinden biri 2012 yılında kuruldu ilk öğrencilerini ise 2014-15 eğitim yılında aldı. Üniversite bu yıl yani 2024-25 eğitim yılında onuncu yılını tamamlamış. Burada yer alan başarı ciddi bir başarı. Onuncu yıl marşının ilk mısrasında söylediği gibi olmuş: “Çıktık açık alınla on yılda her savaştan”.
Bu üniversitede tabiri yerindeyse deliler gibi çalışıp işletmecilikte en önemli olan unsurları yakaladı. Bunlar nedir? Kalite, iyi hizmet, saygın ve dost bir kurumlaşma, farklılık yaratma. Üniversite aslında bir butik üniversite öyle her yıl binlerce öğrenci alıp bu işin ticaretini yapmıyor. Dünyada her alanda çok önemli bir noktaya gelen “butikleşme” vizyonunu yakalayan ve bunu uygulayan bir kurum. Tüm taşlar doğru yere oturunca başarının gelmemesi imkansızdır. Tabii ki bu taşları doğru yere oturtacak bir vinçe ihtiyaç vardır. Bu vinç üniversitenin yönetimi rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve mütevelli heyeti, o vinçi kullanan ve o taşları yerine dizen işçiler ise tüm MEF ailesi.
Bir işletmenin başarılı olmasında ilk beş sene çok önemlidir. Bu hemen hemen tüm alanlar için geçerlidir. İlle de kar anlamında söylemiyorum tüketicinin zihnide olumlu bir algı yaratmada ilk beş yıl çok önemlidir. İster zarar et, ister parasız kal ama ilk beş sene ne yap et vizyonunu ve kaliteni masaya yatır ve göster. MEF Üniversitesinin başarısında bu ilk beş yıl faktörü de çok önemli. Adamlar ilk günden itibaren canla başla çalıştılar ve her yıl üstüne bir şeyler daha katarak ilerlediler. 2025 yılında Üniar’ın gerçekleştirdiği Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (2025) ‘te de tüm kategorilerde ilk ona girmeyi de başardı ki bu da ciddi bir başarı.
- Öğrenim Deneyiminin Tatminkarlığı 1. sırada
- Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet 1. sırada
- Akademik Destek ve İlgi 3. sırada
- Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği 5. sırada
- Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği 9. sırada
- Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu 9. sırada

SON SÖZÜM ANLAYANA!
Burada sözü şöyle bitirmek istiyorum. Bu başarı MEF üniversitesinin başarısını olduğu kadar rakiplerin de başarısızlığını gösteriyor. Bu tamamen benim düşüncem ama hayatımı medyaya ve eğitime ayırmış biriyim ve çok gözlem yaptım yapmaya da devam ediyorum. Gördüğüm şey ne biliyormusunuz? Vakıf Üniversitelerinin yarısından fazlasının mütevelli heyetleri ve rektörleri bir uyku modunda. Üzerlerine ölü toprağı atılmış gibiler. Bir başarı hırsı, bir başarı vizyonu yok. Bu başarı vizyonunu yakalamalarında onları zorlayacak bir üst mercii de yok. Böyle olunca az sayıda olan iyiler ile çok sayıda olan vasatlar arasında belirgin bir fark ortaya çıkmış ve işin kötü tarafı bu makas her yıl açılıyor. En kötüsü ne biliyormusunuz? Bundan en fazla Türk gençliği olumsuz etkileniyor ortalık işsiz, bilgisiz üniversiteli ve onları yetiştiren tabela üniversitesi kaynıyor.