
Silahlara veda

Terör örgütü PKK, 12 Mayıs 2025 sabahı fesih kararı aldığını, silah bırakacağını açıkladı.Türkiye'de binlerce insanın hayatını kaybetmesinin yanında ülkemize ağır bir ekonomik bedele mal olan PKK'nın yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü silahlı mücadelesi nihayet sona eriyor. Farklı siyasi partiler, birçok konuda farklı görüş açıklamalarına rağmen PKK'nın tarihi feshi kararını olumlu ve destekleyen açıklamalar yaptılar.
1957 ABD yapımı ''Silahlara veda'' sinema filmi o dönem büyük ilgi görmüş sonra ki yıllarda farklı ülkelerde çok sayıda benzer film yayınlanmıştı. 12 Mayıs'ta terör örgütü PKK'nın tarihi feshi kararı yankıları devam ediyor. Yaklaşık 40 yıldır varlığını sürdüren terör PKK silahlarını bırakacağını açıklaması önümüzdeki dönemde TV ekranlarına ve kitaplara nasıl yansır bekleyip göreceğiz.
Terör demek köyünden göç etmek demektir.Terör demek yoksullaşma ve gelir düzeyinin düşmesi demektir. Terör demek şehit haberleri duymaktır. Terör demek insan haklarının ve demokrasinin ayaklar altına alınması demektir. Terör demekte siyasete bedel ödemek demektir.
Yaklaşık 7 aydır gündemde olan, PKK 12 Mayıs 2025’te yaptığı 12.kongresinde kendini feshetti ve silah bıraktı. Daha önce Avrupa'da İngiltere IRA’yı, İspanya ETA’yı güçlü dış desteklerle bitirebilmişlerdi. Ancak Türkiye, 12 Mayıs'ta PKK’nın feshi sürecini ABD, İngiltere, İsrail ve İran’a rağmen, tek başına başardı.Bu nedenle 12 Mayıs 2025 bir milattır.
Terörle mücadelenin ardından şimdi barışın inşası süreci başlıyor. PKK, 27 Kasım 1978’de kuruldu, ilk eylemini 1984’te Şemdinli ve Eruh’ta yaptı. O tarihten bu yana, ülke çok ağır bedeller ödedi. 1984’ten bu yana 90 bin 569 terörist etkisiz hale getirildi. Aynı dönemde 15 bin 224 güvenlik görevlisi ve sivil vatandaş şehit oldu, 34 bin 394 kişi gazi oldu.
PKK ile mücadele, sadece insan kaybına değil, büyük bir ekonomik zarara da yol açtı. 40 yıllık terörle mücadele için harcanan maliyet 1 ila 3 trilyon dolar arasında değişiyor.Bu kaynaklar halkın refahına gitseydi, milli gelir 30 bin dolar gibi bir rakama çıkabilirdi.
İslam dininde ve bir çok farklı dinde insan hayatı kutsaldır. Aynı şekilde bütün Dünyada ülkelerin Anayasasında insanların hayatı yasalar ile koruma altına alınmıştır. Terör örgütleri ile yaşanan mücadelede en fazla insanların hayatını kaybetmesi gündeme geliyor. Dünyada aynı şekilde terör örgütleri ile mücadelede ağır bedeller ödeyerek sonuca ulaşabiliyorlar. Çünkü bir ülkenin içinde oluşan bir terör örgütü o ülkenin hasımı olan dış ülkelerinde maşası oluyor. Bazı ülkelerde çıkarları için terör örgütleri kurup bunları finanse edebiliyorlar. Bunun en bariz örneği ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ortadoğu'da kurulan ve desteklenen terör örgütlerinin bazı ülkelerde Devlet başkanlarını devirmeye kadar gittiklerini gördük.
Artık geçtiğimiz süreç için ''En kötü barış en iyi savaştan daha iyidir'' sözü daha çok konuşulmaya başlandı. Bunun sebebi terör yüzünden yaşanan trajediler ve ülkemizin bu zaman sürecinde ödediği ağır bedel olarak öne çıkıyor.
Terör olmazsa, ekonomi büyür gelişir ve cebimizdeki paranın arttığını görebiliriz. Terör olmazsa, daha fazla demokrasi ve insan hakları konusunda taleplerimizi rahatça konuşur ve talep edebiliriz. Terör olmazsa, devletin silah ve güvenlik tedbirleri için ayırdığı devasa bütçeleri halkın refahı ve huzuru için harcar. Terör olmazsa, vatandaş istediği bölgede korkmadan yatırım yapar ve göç olmaz.