
Elektrikli otomobillerin yükselişi

İnsanların çevreye olan duyarlılığı ve yeni teknolojilerin önlenemez gelişimi ile birlikte otomotiv sektörü köklü ve önemli bir değişim, dönüşüm döneminden geçiyor. Otomotiv sektöründe yaşanan bu dönüşümün en önemli unsuru ise elektrikli araçlar olarak öne çıkıyor. 2020’li yılların başından itibaren hızla büyüyen elektrikli araç talebi üzerine, elektrikli araba sayısı hızla artmaya başladı. ABD ve Avrupa'da çok sayıda otomobil firması önümüzdeki birkaç yıl içinde dizel ve benzinli araç üretimine son vereceklerini belirtiyorlar. Bu durumun en büyük sebebi Çin'de devlet tarafından desteklenen otomobil sektörünün yeni teknoloji hamleleri ile ürettikleri elektrikli otomobillerin fiyat avantajı ile hızla pazar payını genişletmesi olarak görülüyor.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl devlet Çin'de üretilen elektrikli otomobillere %10 olarak uygulanan gümrük vergisine %40 ek vergi getirilmişti. 2024'ün ortasında ise söz konusu vergi kapsamına hibrit ve benzinli araçlar da dahil edilmişti.Türkiye'de Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin satışı artması ve yerli üretim yapan otomobil sektörünü korumak için hükümet, 2024 Aralık ayında yayınladığı düzenleme ile benzinli ve hibrit araçlara yönelik ek vergi %40'tan %50'ye çıkarıldı. Elektrikli ve PHEV yani şarj edilebilir hibrit araçları (%40) ise değiştirilmemişti. Bunun üzerine Çinli elektrikli otomobil üreticisi firması BYD, Türkiye'de fabrika açma kararı almıştı.
Türkiye'nin yerli üretimi en büyük elektrikli otomobil markası TOGG markası ile son yıllarda iyi bir atılım gerçekleştirdi. Bursa'nın Gemlik ilçesinde 2020 yılında temeli atılan TOGG, 29 Ekim 2022'de fabrikada seri üretime geçildi. Böylece Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili TOGG yollara çıkmaya başlamıştı. TOGG, Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sürekli yeni teknolojiler ile yenilenen elektrikli otomobiller karşısında pazar payını nasıl koruyacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.
Son yıllarda Dünya genelinde Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin pazar payı hızla yükseliyor. Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobillerin satışları Avrupa ve ABD Otomobil üreticilerini geride bırakıyor. Otomotiv sektöründe ünlü markaların bulunduğu Almanya ve Japonya geliştirdikleri yeni elektrikli otomobiller ile Çin'de üretilen düşük maliyetli elektrikli otomobiller karşısında rekabet etmeye çalışıyor. Otomotiv sektöründe gelen haberler ise Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin başta Asya kıtası ve Afrika kıtası olmak üzere pazar payına hızla artırdığı açıklanıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ve Avrupa otomobillerine ek gümrük vergisi getirmesi sektörde çok fazla belirsizlik oluşturdu. Otomotiv sektörü için en büyük talep Asya ve Çin olduğunu biliniyor. Bundan dolayı ABD Otomobil üreticileri zor durumda kaldığı belirtiliyor. Ayrıca ABD ve Avrupa'da üretim yapan elektrikli otomobillerin bataryaları Çin'deki firmalar tarafından karşılanıyor. Çin'de üretim yapan elektrikli otomobil firmaları ise bataryaları kendi bünyesinde üretip araçların yurt dışı taşıma işini de yine kurdukları nakliye firmaları ile kendi gemileri ile taşıyorlar.
Bir dönem Alman ekonomisinin lokomotifi ve teknolojik yeniliğin sembolü olarak görülen Alman otomotiv sektörü, Çin otomotiv sektörü karşısında zor durumda olduğu görülüyor. Almanya'nın Dünyaca ünlü otomobil markaları Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen Grubu'nun bu yıl ilk çeyrek karları sırasıyla yüzde 40,7, yüzde 25,2 ve yüzde 37 gerilediği açıklandı. Alman otomotiv şirketlerindeki karlarında düşüşün temel sebebi olarak Çin’den kaynaklandığı açıklandı.