Kaspersky, yeni oyunu “Case 404” ile siber suçluların Z kuşağının finansal yeterliliklerini nasıl saldırı yollarına dönüştürdüğüne ışık tutarken, bilgiye dijital dayanıklılığa dönüştürecek pratik yollar sunuyor. Z kuşağı için yaşama evleri anları özgürce paylaşmak doğal bir alışkanlığa dönüştü. Instagram, TikTok ve Snapchat gibi sosyal medya platformları, bakanlık etiketleri özçekimler, günlük güncellemeler ve kişisel hikayelerle dolu. Ancak bu sürekli paylaşım alışkanlığı, siber suçluların kimlik hırsızlığı veya sosyal mühendislik saldırıları için geniş kullanılabilen bir dijital ayak izi ortaya çıkıyor. Aşırı paylaşım, fotoğrafların arka planında yer alan ev adreslerinden elde edilen rutinlere kadar hassas ayrıntılar istenmeden ortaya çıkarılır. Eşlerinin veya evcil hayvanların fotoğrafları gibi zararsız görünen içerikler bile şifre kurtarma uygulamaları için ipucu sağlayabilir.
Dışlanma korkusu
Dışlanma Korkusu (FOMO), sosyal medyada diğer insanların neler olduğunu takip etmedikleri takdirde dışlanmaları veya en son güncellemelerin veya bağlantıların bir parçası olmama korkusundan kaynaklanan endişeler veya huzursuzluk ifade eder. FOMO, Z kuşağı için güçlü bir itici güçtür ve ürün lansmanları, konserler ve etkinliklerle ilgili sosyal medya güncellemeleriyle ilgileniliyor. Akranlarının etkinliklere katıldığını, yeni ürünlerin edindiğini veya yeni dönüm noktalarına ulaştığını gör, yetersizlik veya dışlanma hızlarına yol aç. İster yeni iPhone'un piyasaya sürülmesi ister Taylor Swift'in Eras Tour'u veya büyük bir maç olsun, bu korku tarafından erişim veya özel fırsatlar olmadan doğru erken bağlantılara tıklamaya izin verebilir.
Kimlik avına dikkat
Siber suçlular bu aciliyet duygusundan faydalanarak tıklama tuzağına yönelik kimlik avı sayfaları oluşuyor. Böylece kullanıcının oturum açma işlemi çalıştırılarak veya kötü amaçlı yazılım dağıtan sitelere yönlendiriliyor. Sahte etkinlik oturum açtı, ön sipariş dolandırıcılığı ve içeriden "sızdırılan" bilgiler bu korkuyu manipüle etmek için kullanılan taktiklerden sadece birkaçı.
25 yıldır böyle
2000 civarında ya da sonrasında doğan Z kuşağı için Y2K modası, daha basit, dijital öncesi zamana kadar nostaljik bir şekilde bu tarzları modern bir dokunuşla yeniden keşfetme arzusunun karışımını temsil ediyor. TikTok ve Instagram gibi platformlar Y2K'nın yeniden dirilişini güçlendiriyor, influencer'ların eski görünümleri yeniden yaratılıyor ve tasarruflu işlemleri paylaşıyor. Y2Kfashion ve #Y2Kaesthetic gibi hashtag'ler milyarlarca görüntülenme yer alıyor. Z kuşağının, Y2K'nin genişliğinden özgürlük oyunlarına kadar 2000'lerin başındaki kültüre hayranlığı, The Sims 2, Barbie Moda Tasarımcısı ve Bratz Rock Angelz gibi retro oyunlara olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Bu oyunların nostaljiyi çağrıştırırken, resmi olmayan indirme isimlerini arayan, genellikle kötü amaçlı yazılımların istila ettiği sitelere yönlendiriyor. Siber suçlular, sahte oyun dosyalarına kötü amaçlı yazılımlar yerleştirerek bu özel ilgiyi hedef alıyor. geçmişte ve anılarda yolculuklarda olduğu gibi görünen bu durum, elektrik kesintilerine neden oluyor veya veri kaydının çalınmasına neden olabiliyor.
Hızlı moda
Z kuşağı etkileyici kıyafetler değiştirir, uyumu sağlamak yerine çıkmak ister ve sürekli olarak sürdürülebilir bir stile sahiptir. Bir ay önce moda olan şey bugün mevcut olan moda olmuş olabilir. Trendleri takip etme, hızlı moda oluşumları tarafından da destekleniyor. Örneğin Z kuşağı tarafından sevilen Çinli hızlı moda devi Shein, web sitesinde günde 6 bin yeni ürün ekliyor .
Kullanıcı tuzağa düşebilir
Z kuşağı için hızlı moda sadece bir alışveriş tercihi değil, bir yaşam tarzı. Shein, ASOS ve Fashion Nova gibi hızlı moda markaları uygun fiyat ve anında tatmin sunarak bu kuşağın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak bu markaların cazibesinin karanlığının bir tarafı da var. Sahte alışveriş siteleri, sahte promosyon kodları ve kimlik avı reklamları, kullanıcının hassas bir şekilde bilgi toplama ikna etmek için ikna edici taklitler kullanarak bu sürecin popülerliğinden faydalanıyor. Çevrimiçi alışverişe odaklanma, kişisel ve finansal bilgileri çalmak için tasarlanan sahte web siteleri ve kimlik avı dolandırıcılıklarıyla karşılaşma riski de artıyor.
Gençlerde ruh sağlığı bozuluyor
Z kuşağı, teknolojiye aşırı maruz kalma nedeniyle bilgisayarın özelliklerinin işleme yeteneğinin değiştiği bir durum olan iDisorder adı verilen bir fenomenle karşı karşıya. Bu teknoloji takıntısı, anksiyete ve anksiyete gibi psikolojik, fiziksel ve bozukluklar sosyalleşebiliyor. Bu durum toplumsal araştırmalarıyla da kanıtlanmıştır. 18-24 yaş arası her üç gençten biri bu tür ruh sağlığı sorunları yaşadığına bildiriyor. Bu nedenle üzerlerindeki stresi azaltmak için teleterapi platformları ve ruh sağlığı takip cihazları gibi dijital araçlara yoğun bir şekilde yöneliyorlar. Ancak bu platformdaki duygusal durumlar, terapi notları ve kullanıcı rutinleri de dahil olmak üzere son derece hassas kişisel bilgiler depolanıyor. İhlal edilmesi halinde bu veriler şantaj veya kimlik avı amacıyla kullanılabiliyor.
Siber güvenlik olmazsa olmaz
Kaspersky uzmanı Anna Larkina , şunları söylüyor: "Trendler hızlı bir şekilde yönetilebilir, ancak yılda bir siber tehditler sabit kalır. İster Z kuşağının çevrimiçi alışverişe olan sevgisinden faydalanmak, ister FOMO'nun yarattığı aciliyetten faydalanmak veya ruh sağlığı hizmetlerinin artan hedef almak olsun, saldırganlar şifa avı, dolandırıcılık ve veri dağıtmaları için hızlı bir şekilde çalışır. Önce ele alarak. Bir güvenlik planı için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirme, internette ne paylaştığınıza dikkat edin ve en önemlisi, bilgi sahibinin en iyi savunma olduğunu unutmayın. Siber güvenlik yalnızca tehditlere yanıt vermekle ilgili değildir.