Dört yılda bir belirlenen rayiç bedel güncellemelerinin “verginin vergisi” niteliği taşıdığını belirten TÜKODER, “Vatandaşlarımız, bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarında askıya çıkan rayiç bedelleri kontrol etmeli, gerekirse hukuki haklarını kullanmalıdır. Bu adaletsiz uygulamalara karşı birlikte ses çıkaralım” dedi.
Çifte vergi baskısı
Yapılan açıklamada, “Mevcut sistemde, emlak vergisi matrahı her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artarken; dört yılda bir belirlenen ve genellikle detaylı analizden yoksun yapılan bu rayiç bedel güncellemeleri, “verginin vergisi” niteliği taşıyarak vatandaşlar üzerinde çifte vergi baskısı oluşturmaktadır. En büyük sorunlardan biri, takdir komisyonlarının oluşum şekli ve bu komisyonların değer tespitinde izlediği yöntemdir. Çoğu zaman arsanın bulunduğu bölgenin sosyo-ekonomik yapısı, gelişmişlik düzeyi, piyasa koşulları ve benzeri unsurlar dikkate alınmadan, masa başında belirlenen bedeller kamu vicdanını zedelemektedir” denildi.
Dava açılabilir
Vatandaşları uyaran TÜKODER, Arsa metrekare birim değerleri mahalle muhtarlıklarında askıya çıkmıştır. Bu değerlerin fahiş olduğunu düşünen vatandaşlarımız, en geç 7 Eylül 2025 tarihine kadar Vergi Mahkemesi’ne dava açabilir. Dava dilekçelerinde, “gerçek rayiç değeri yansıtmadığı” ve “fahiş olduğu” ifadeleri açıkça yer almalıdır. Açılan davaların iptalle sonuçlanması durumunda, aynı bölgede bulunan diğer mükellefler de bu karardan yararlanabilecektir. Takdir Komisyonları; daha demokratik bir yapıya kavuşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi.