Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
20°
Ara
Damga Sağlık Kene Isırıklarından Korunmanın Püf Noktaları ve Önlemleri!

Kene Isırıklarından Korunmanın Püf Noktaları ve Önlemleri!

Yaz aylarında açık hava etkinliklerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını giderek, bu ülkelerde tutuklanabildiğini söylüyor. Peki keneye karşı ne yapmalı? Cevabı haberimizde

Okunma Süresi: 4 dk

Dilek Leyla Mamçu, "Virüs kenelerin ısırması dışında çiftlik hayvanlarının kan ve dokularıyla temasla da bulaşabileceği dilek enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu," Virüs kenelerin ısırması sonucu tavşanlara, bazı kuşlara, kemiricilere, sığır, koyun gibi çiftlik hayvanlarına bulaşabilir. dedi. Vücuttaki kenelere asla zarar verilmemesi, farklılaşmayı vurgulayan Mamçu, üzerine sigara basmak veya kimyasal madde dökmenin virüsün bulaşmasını hızlandırabileceğini söyledi. Mamçu ayrıca, açık bölgelerin giyilmesi, açık renkli kıyafetlerin giyilmesi, sonrasında vücut ve kıyafetlerin bölüm kontrollerinin yapılması planlandı. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, yaz aylarının korkulu rüyası Kırım-Kongo Kanmalı Ateşi hastalığı ve bulaş yolları hakkında bilgi verdi ve korunmak için önerilerde bulundu.

 

Sadece insanlarda yaşıyor

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ekimi keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsün neden olduğunu aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, “A teş, halsizlik, güçsüzlük, kas yeteneği, baş yeteneği, kusmalarda, ishal ve ağır vakalarda gibi bulgular ile seyreder. Ölümlere neden olabilen insanlar zoonotik (hayvanlardan bulaşan) karakterli bir hastalıktır.” dedi. Etken virüsün temel olarak yabani hayvanlarda ve kenelerde karşılaştığı dile getiren Mamçu, "Virüs kenelerin ısırması sonucu tavşanlara, bazı kuşlara, kemiricilere, sığır, koyun gibi çiftlik hayvanlarına bulaşabilir. Fakat keneler hayvanlarda hastalık oluşumuz sadece insanların etkileri." şeklinde konuştu.

 

Kan ile bulaşabilir

Kırım Kongo virüsünün insanların temel olarak, virüs içeren kenenin ısırması ile bulaştığını vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, " Bunun dışında virüs taşıması muhtemel sığır, koyun gibi çiftlik hayvanlarının kan ve dokularıyla temasla da bulaşabilir." dedi. Hayvanlardan ısırma-tırmalama yoluyla bulaşmanın mümkün olmadığını kaydeden Mamçu, kenelerin bulunduğu alanlardaki çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar, veterinerler, kasaplar ve sağlık çalışanlarının risk grubu içerisinde Evcil yer aldıklarını açıkladı.

 

Ölümle sonuçlanabilir

 

Kongo Kanamalı Ateşli hastalığa neden olan hastalığın kene ısırması ile görüntülenmesi 1-3 gün, kan/doku enfeksiyonu ile 3-13 gün arasında belirtiler gösterilmeye başlandına dikkat gösteriliyor Dr. kanamalar da görülebilir.” dedi. Daha ağır seyirli olan yaşam süreci ise bireyin daha şiddetli olabileceğini aktaran Mamçu, şunları söyledi: “Kanamalar daha ön planda olabilir. Şuur geçebilir, böbrek ve koma ile ölüm gelişebilir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ölüm oranı yaklaşık yüzde 10 civarındadır. Dağılımının esasını destek tedavi seçenekleri oluşturur. Bugün, hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya etkene sahip spesifik bir ilaç bulunmuyor. kuşaklara karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. ”

 

Keneyi kendiniz çekmeyin

Kenenin vücudun nasıl çıkarıldığı hakkında da bilgi veren Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Kene bir cimbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sola oynatılarak çok yavaş hareketlerle çivi çıkar gibi çıkarılmalıdır.” dedi. Vücudun üzerindeki kenelerin kesilmemesi veya patlatılmaması durumu çizen Mamçu, “Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddelerk kenenin kasılmasına sebep olarak vücut harcamak için kan emdiği kişiye aktarılabilmesi için vücudun üzerinde keneye herhangi bir şekilde zarar verilmemesi . Olası risk de o kadar azalırsa.” açıklamasını yaptı.

 

Önlem alın

 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalıklarında, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bakımına göre artışı gösteren Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ancak, t arla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kenelerin parlaması sağlanırken, kenelerin korunması maksadıyla mümkün olduğu kadar hayatta dedi. Oturulacak de açık renkli harita serimi öneren Mamçu, örnekleri şu şekilde tamamladı: "Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan kayıtlarına açık elle dokunulmamalı. Riskli bölgelerden döndükten sonra kene olup olmadığı için görülmek için vücudun ve elbiselerin her yerine bakılması gerekiyordu. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahilinde kontrol edilmek üzere sürekli olarak kontrol edilmesi dailmeli."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *