Birçoğumuz için kahve, güne başlamanın vazgeçilmez bir parçası. Sabah evde bir fincan, ofise gelince bir tane daha, öğle yemeğinden sonra canlanmak için bir tane daha… derken gün içinde dört-beş fincanı buluyoruz. Peki bu kadar kafein vücudumuza ne yapıyor?
Uzmanlara göre günde ideal kahve tüketimi üç fincanla sınırlı kalmalı. Çünkü fazlası vücutta çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. İşte fazla kahve içtiğinizi gösteren 7 belirti ve kahvenin vücudumuza etkileri.

Sürekli susuyorsanız dikkat
Kahve, vücuttan su atılmasına neden olan bir içecek. Çok kahve içtiğinizde kendinizi sürekli susamış hissedebilirsiniz. Bu da gün boyu su şişenize daha sık uzanmanıza ve doğal olarak daha fazla tuvalete gitmenize neden olur. Bu durumlar size tanıdık geliyorsa, kahve tüketiminiz fazlaca artmış olabilir.
Huzursuz uyku sendromu
Saat 16.00’dan sonra içilen kahve, gece uykunuzu bölebilir. Eğer uykuya dalmakta zorlanıyor, gece boyunca dönüp duruyorsanız kahveyi günün erken saatlerine çekmenizde fayda var.
Bağırsaklarda hareketlilik
Kahve sindirim sistemini uyarır, bu genelde olumlu bir etkidir. Ancak çok fazla kahve içtiğinizde bağırsaklarınız bu uyarıya aşırı tepki verebilir ve ishal gibi rahatsız edici sonuçlar doğabilir. Bu da kahveyi fazla kaçırdığınızın bir başka göstergesi olabilir.
Kalbiniz çarpabilir
Kahvedeki kafein beyninizi ve sinir sisteminizi uyarır, uyanıklığınızı artırır. Ancak bu uyarı sistemi fazla çalıştığında kalp çarpıntıları gibi istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Kalbiniz sık sık çarpıyorsa kahve miktarınızı gözden geçirin.
Baş ağrısı olabilir
Az miktarda kafein bazı baş ağrılarına iyi gelse de, fazlası tam tersi etki yapabilir. Özellikle günde dört fincandan fazla kahve içiyorsanız, kafein kaynaklı baş ağrıları yaşayabilirsiniz.
Kan şekerinde yükselme
Kahvaltıdan önce aç karnına içilen kahve, kan şekerini ciddi ölçüde yükseltebilir. İngiltere'deki Beslenme Merkezi’nin araştırmasına göre sabah kahvaltısından önce içilen sade kahve, kan şekeri seviyesini %50’ye kadar artırabiliyor. Bu durum yorgunluk, mide bulantısı, karın ağrısı gibi semptomlara yol açabileceği gibi uzun vadede diyabet riskini de artırabilir.

Modunuz düşer depresif hareketler
Fazla kahve, vücutta yapay bir stres tepkisi yaratarak sürekli alarm haline geçmenize neden olabilir. Bu da zamanla kaygı bozuklukları, sinirlilik, uykusuzluk, ruh hali dalgalanmaları ve hatta depresyona kadar gidebilir.
Kahve vücudu nasıl etkiler?
Kafein genellikle içildikten 15-30 dakika sonra etkisini göstermeye başlar. Ancak bu etkinin süresi kişiden kişiye değişir. Bu farkı yaratan en büyük etken genetik yapımızdır. Örneğin kadınlarda kafeinin etkisi erkeklere kıyasla daha uzun sürebilir. Gençler, yaşlılar, hamile kadınlar ya da sigara içenler kahveye farklı tepkiler verir. Sigara içenlerde kafein vücuttan daha hızlı atılır. Ayrıca bazı ilaçlar da kafeinin etkisini artırabilir ya da azaltabilir. Bu yüzden kahvenin herkeste aynı etkiyi göstermemesi son derece doğaldır. Kahve içme alışkanlığı zamanla artabilir. Günlük üç fincan size normal gelmeye başlayabilir ve zamanla dozu artırabilirsiniz. Ama vücut size sinyaller veriyor: Uykusuzluk, çarpıntı, baş ağrısı ya da duygusal dalgalanmalar yaşıyorsanız, biraz yavaşlamanın vakti gelmiş olabilir.