AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, bölgede nisan ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 51,9 milimetre olarak ölçüldü. Bölgeye geçen yıl nisanda 39,3 milimetre, bu yılın aynı döneminde ise 42,4 milimetre yağış düştü. Buna göre bölgede nisan yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 18 azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttı. Yağışlı gün sayıları Marmara Bölgesi’nin batısında yer yer 5 güne kadar düştü.
Daha az su var
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine, Marmara Bölgesi'nde nisan ayının önceki yıllara göre kurak geçtiğini söyledi. Nisan ayında Türkiye'de yağışların arttığını belirten Toros, Marmara Bölgesi'nde ise yağışların normaline göre yüzde 18 azaldığını kaydetti. Toros, yağışların normalin altında seyretmesinin özellikle tarım bölgelerinde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. İstanbul'daki baraj doluluk oranlarına değinen Toros, “Yağış değerlerindeki azalmayı barajlarda da görüyoruz. Geçen yıl bu tarihte barajlarımızın doluluk oranı yüzde 82 civarındayken, bu yıl yüzde 79'larda kaldı. Bu da geçen yıla oranla barajlarımızda daha az su olduğunu gösteriyor” dedi.
Kaynaklar sınırlı
Toros, yağış sistemlerinin oluşabilmesi için cephe sistemlerinin gelmesi gerektiğini belirterek, "Baharla birlikte ülkemizin içerisinde olduğu enlemlerde değişik yağış sistemleri var. Özellikle alçak basınç alanlarının hakim olması yağışı artırıyor." diye konuştu. Türkiye'nin sınırlı su kaynaklarına dikkati çeken Toros, “Elimizdeki su kaynağı sınırlı. Türkiye'nin çok fazla suyu yok ama verimli kullanılırsa bize yetecek kadar suyumuz var. Suyu 3-4 yıllık planlar halinde kullanmamız gerekiyor ki sıkıntı yaşamayalım. Mutlaka yağmur hasadı kültürünü yavaş yavaş kazanmamız gerekiyor. Değişen iklim şartları sebebiyle ani yağışlar, daha önce 1 ayda yağan yağmurların 1 günde yağdığını görebiliyoruz. Bu arzu edilmeyen sel ve taşkınlara sebep olabiliyor” diye konuştu.
En düşük Istrancalar
Bu arada İstanbul’da barajlardaki su seviyeleri, son günlerde etkili olan yetersiz yağışlar nedeniyle düşüş göstermeye başladı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verilerine göre, 22 Nisan’da yüzde 82.93 olan barajların ortalama doluluk oranı, 18 Mayıs itibarıyla yüzde 78.97’ye geriledi. İstanbul’a içme suyu sağlayan 10 baraj arasında en yüksek doluluk oranı yüzde 93.37 ile Elmalı Barajı’nda ölçülürken, en düşük oran ise yüzde 45.87 ile Istrancalar Barajı’nda kaydedildi.
İstanbul’daki barajların
doluluk oranları şöyle:
Elmalı Barajı: yüzde 93.37
Ömerli Barajı: yüzde 91.27
Kazandere Barajı: yüzde 89.49
Pabuçdere Barajı: yüzde 88.75
Darlık Barajı: yüzde 81.54
Terkos Barajı: yüzde 79.17
Büyükçekmece Barajı: yüzde 69.58
Alibey Barajı: yüzde 58.73
Sazlıdere Barajı: yüzde 57.56
Istrancalar Barajı: yüzde 45.87