Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
25°
Ara
Damga Genel Gençler eğitimine devam edemiyor!

Gençler eğitimine devam edemiyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'İşgücü Piyasasında Gençler' bültenini yayımladı. Buna göre 2024'te 15-34 yaş arası gençlerde işsizlik oranı yüzde 12,7’ye ulaştı. 4 milyon 306 bin gençten 970 bini eğitimini yarıda bırakma veya bölüm değiştirme nedeni ekonomik gerekçeler olarak açıkladı

Okunma Süresi: 3 dk

İşgücü Piyasasında Gençler adlı özel konulu araştırma, 2024 yılı boyunca Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 1. görüşme hanelerinde yer alan 15-34 yaş grubundaki fertlere uygulanmıştır. Araştırma, içerdiği değişkenler ve uygulama yöntemi açısından bu kapsamda daha önce gerçekleştirilen çalışmalardan farklılık göstermekte. Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen bu araştırma ile işgücü piyasasındaki gençlerin eğitim geçmişlerinin ve işe geçiş sürelerinin yanı sıra yapılan iş ile eğitim düzeyi, eğitim alanı ve beceri eşleşmelerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma hakkında detaylı bilgi metaveri bölümünde yer almakta.

 

Sayı 1 milyon kişi

Eğitimini yarıda bırakan veya bölüm değiştiren gençlerin %22,5'i ekonomik nedenler, %17,2'si eğitim programının beklentisini karşılamaması, %14,1'i ailevi nedenlerden dolayı eğitimini yarıda bıraktığını veya bölüm değişikliği yaptığını beyan etti.

 

15-34 yaş istihdamı yüzde

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 2024 yılında 15-34 yaş grubunda kurumsal olmayan nüfus 24 milyon 291 bin kişi olup bu kişilerin 14 milyon 606 bini işgücünde yer aldı. Bu yaş grubunda istihdam edilenlerin sayısı 12 milyon 744 bin kişi iken işsiz sayısı ise 1 milyon 862 bin kişi olarak gerçekleşti. 15-34 yaş grubunda işgücüne katılma oranı yüzde 60,1, istihdam oranı yüzde 2,5 ve işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak tahmin edildi. 15-34 yaş grubunda istihdamda olan gençlerin yüzde 25,0'ı lise altı, yüzde 24,7'si 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitim seviyesine sahipken yüzde 18,2'si genel lise mezunu. Lise ve üstü eğitimli gençler arasında eğitimi süresince eğitiminin bir parçası olarak (staj veya çıraklık gibi) en az bir ay çalışma deneyimi olanların istihdam oranının yüzde 68,6 olduğu görüldü. Bu oran erkeklerde yüzde 82,2 iken, kadınlarda yüzde 54,8 olarak gerçekleşti.

 

Eğitim düştükçe durum vahimleşiyor

Çalışma deneyimi olmayan veya 1 aydan kısa süreli çalışma deneyimine sahip gençler için istihdam oranı yüzde 55,8 oldu. İstihdamda olan gençlerin yüzde 67,2'si, eğitim seviyesi ile yaptıkları işin gereksinimlerinin uyumlu olduğunu beyan etti. Eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek olduğunu beyan eden gençlerin oranı yüzde 25,4 iken, daha düşük olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 7,4 oldu. 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitime sahip gençlerin yüzde 74,7'si eğitim seviyesi ile yaptığı işin gereksinimlerinin uyumlu olduğunu belirtti. Mesleki veya teknik lise mezunlarında eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha yüksek olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 32,7 iken bu oran 2 veya 3 yıllık yüksekokul mezunlarında yüzde 34,6 oldu. Lise altı eğitim seviyesine sahip gençlerin yüzde 11,7'si ise eğitim seviyesinin yaptığı işin gereksinimlerinden daha düşük olduğunu belirtti. 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *