İBB, çiftçilere destek kapsamında; İstanbul’un iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak, verimi yüksek fide ve tohum denemelerini çiftçilerin oluruyla, bazı tarlalarda gerçekleştirdi. 2023 yılı hububat ekim döneminde, gönüllü çiftçilerin desteğiyle, toplam 130 dekar alana 7 çeşit buğday; 82 dekar alana da 4 çeşit arpa ekimi yapıldı. Ekimi gerçekleştirilen 5 çeşit yerli buğday tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirildi. Bu yılın deneme ekimleri Çatalca Çanakça Köyü’nde çiftçi Numan Balcı tarafından 30 dekarlık tarlada gerçekleştirildi. İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, bu yılın deneme hasadına çiftçi Balcı ile birlikte tanıklık etti.
Hepinize selamı var
Konuşmasına, “Gönül isterdi ki bu vizyonun sahibi, bu düşüncenin sahibi olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu da yanımızda olsaydı” sözleriyle başlayan Aslan, “Bugün kendisi, olmayan kanıtlarla, mesnetsiz iddialarla Silivri zindanlarında tutuluyor. Dün kendisini ziyaret ettim, konuştum. Her birinize selamları var. ‘Güzel günler yakındır’ diyor. Dimdik ayakta. Sağlığı yerinde. ‘Çatalca'ya gideceğiz yarın. Buğday hasat programına katılacağım,’ dedim. ‘İlk konuştuğumuzda, ‘İstanbul'da tarım mı olur? İstanbul'un çeperinde tarım mı olur? İstanbul'un toprakları İstanbulluyu doyurur mu’’ diye düşünüyorlardı ve herkes televizyonlarda, sosyal medyada eleştiriler yapıyordu sizin için. Ve siz diyordunuz ki ‘Biz yılmayacağız, durmayacağız ve başaracağız.’ Pendik'ten Şile'ye, Beykoz'dan Silivri'ye, Silivri'den Çatalca'ya, her noktada, hiç durmadan ilerledik. Bugün de geldiğimiz nokta bu. Biz, üreten Türkiye'den yanayız. Kim dün, bugün, yarın Çatalca'ya hizmet etmişse; kim dün bugün, yarın İstanbul Büyükşehir'ine hizmet etmişse? Kim dün, bugün, yarın Türkiye'ye hizmet edecekse ve etmişse, biz onların önünde saygıyla eğilmesini de bilenleriz” dedi.
Desteği büyüttük
Aslan, “İlk olarak 2020 yılında, yazlık sebze fidesi üretimi yapan çiftçilerimize fide desteği verdik. Sonraki yıllarda bu desteklerimizi büyüttük, çoğalttık. Kışlık fide desteğinden tohum desteğine, gübreden mazota, sulama suyundan ekipman desteğine, hayvan yemi, arı yemi, hatta balıkçılık desteğine kadar her alanda üreticimizin yanında olduk. Aynı zamanda, tarımda yenilikçi ürünlerin ve yerli tohumların tanıtımı için çalıştık. İstanbul’un iklim ve toprak koşullarına uyumlu, hastalıklara dayanıklı, verimli çeşitleri çiftçilerimizle birlikte belirledik. Bu çeşitleri destek kapsamına aldık, çiftçimize ulaştırdık. 2024 yılında ekmeklik buğday, yemlik arpa ve yulaf tohumu destekleri sağladık. Toplamda 2 bin 382 çiftçimize, 1990 ton tohum dağıttık. 2024-2025 üretim sezonunda; 232 dekar alanda 17 çeşit buğday, 130 dekar alanda 9 çeşit arpa, 30’ar dekar alanda yulaf ve tritikale denemeleri gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Alın teri vurgusu
“Sizlerin emeği, bizim desteğimizle İstanbul’da tarım yeniden yeşerecek. Toprağımızın bereketi korunacak” diyen Aslan, “Ekrem Başkanımızın dediği gibi; ‘İnsanlarımız üretecek, diğer insanlarımız sağlıklı beslenecek, çocuklarımızla, gençlerimizle geleceğe umutla bakacağız.’ Emeğiniz emanetimizdir. Nasıl Büyükşehir Belediye Başkanı’nın emaneti üstümüzdeyse, sizin emeğinizin emaneti de Çatalca Belediye Başkanı'mda, Silivri Belediye Başkanı’mda, Şile Belediye Başkanı’mda, Beykoz Belediye Başkanı’mda, Pendik Belediye Başkanımızda. Hayırlı, bereketli olsun bu hasat dönemi diyorum. İnşallah bu yokluktan ve yoksulluktan kurtulacağız. Bunun tek yolu var: Üreterek, çalışarak, alın teri akıtarak yapacağız bunu. Hiçbir gün hanelerimize haram lokma girmedi. Bizim her şeyimiz alın teriyle oldu. Cenabı Allah şeytanın şerrinden, iftiracının şerrinden, kötünün şerrinden hepimizi korusun. Allah hepimizin yardımcısı olsun” açıklamasını yaptı.
HEDEFİMİZ NET
Çatalca Belediye Başkanı Güzel de “Çatalca'yı sadece üreten değil, ürettiğini markalaştıran, katma değerli hale getiren bir ilçe yapmak en büyük amacımız. 'Üreten kent Çatalca’ vizyonumuzla hedefimiz nettir. Kadın üreticilerden çiftçilerimize, hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizden tüm üreticilerimize kadar herkesin emeğine değer katmak, ilçemizi İstanbul'un üretim üssü haline getirmek, ürünlerimize marka değeri kazandırmak ve Çatalca’mızın bereketli topraklarının bereketini arttırmaktır. Bizim belediye başkanlığı vizyonumuz, altyapı ve üstyapı hizmeti yaparken, aynı zamanda sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etmek, bir kentin çocuklarına Halk Süt dağıtmak, çocuklar için kreşler açmak, gençlerine burs ve yurt desteği sunmak, 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere ücretsiz ulaşım imkanı vermek, emeklilerimize pazar desteği sağlayarak ve dar gelirli vatandaşlar için kent lokantaları açmak da sosyal belediyeciliğimizin asli görevlerinden bir tanesidir” dedi.