Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
19°
Ara
Damga Manşet Haber Otizmli bireye ayrımcılık!

Otizmli bireye ayrımcılık!

Büyükçekmece Belediyesi, otizm tanılı bir öğrenciyi bünyesinden bulunan kreşe kabul etmediği için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından ayrımcılık ihlalinden 100 bin TL idari para cezasına çarptırıldı. Kararda öğrencinin eğitim ortamına değil, eğitim ortamının öğrenciye uyum sağlamasının önemine dikkat çekildi

Okunma Süresi: 2 dk

Otizm tanılı bir öğrenciyi kreş hizmetlerinden faydalandırmayı kabul etmeyen Büyükçekmece Belediyesi, engellilik temelinde ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 100 bin TL idari para cezasına çarptırıldı. İstanbul’da yaşayan G.G.K., TiHEK’e geçtiğimiz günlerde yaptığı başvuruda 7 yaşındaki çocuğu B.K.’nin atipik otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı bulunduğunu ve dil gelişiminde gerilik yaşadığını kaydetti. Anne G.G.K., Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından tam zamanlı kaynaştırma eğitimi alabileceğine dair rapor verilen çocuğunun eğitim görmesi için 7 Ağustos 2024 tarihinde Büyükçekmece Belediyesi’ne bağlı bir kreşe elektronik sistem üzerinden kayıt yaptırdığını belirtti. Ancak üç hafta sonra ise çağrıldığı görüşmede çocuğunun tanısını bildirmesi üzerine, Büyükçekmece Belediyesi Çocuk Bakımevleri Yönetmeliği uyarınca özel gereksinimli çocukların kreş hizmetinden faydalanamayacağı ve alternatif olarak bireysel eğitim için başka bir merkeze yönlendirilebileceği iletildi.

Personelin eğitimi yok

Büyükçekmece Belediyesi ise cevap olarak özel gereksinimli çocuklara yönelik eğitimin, bu alanda eğitim almış yetkin personel tarafından ve uygun materyallerle verilmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu nitelikli eğitimin, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu ya da özel eğitim kurumlarında sağlanabileceği vurgulandı. Belediye bünyesindeki kreşte görev yapan mevcut personelin bu alanda gerekli eğitime sahip olmadığı ifade edilirken, özel gereksinimli çocukların belediye çatısı altında faaliyet gösteren Otizm Spor Merkezi’nden yararlanabilecekleri kaydedildi. Anne G.G.K. ise çocuğunun spor eğitimi aldığı halde hayatı boyunca yalnızca sporla değil, sosyal çevresiyle etkileşim içinde olması gerektiğini, bu nedenle kreş ortamında akranlarıyla sosyalleşmeye ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

 

100 bin TL para cezası


TİHEK kararında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nde de kapsayıcı eğitimde, öğrencinin eğitim ortamına değil, eğitim ortamının öğrenciye uyum sağlamasının amaçlandığı, eğitim hakkının tüm unsurları ile gerçekleştirilebilmesi açısından engellilerin erken çocukluk döneminden itibaren kapsayıcı bir eğitim sistemi içerisinde eğitim almasının gerekliliğine dikkat çekildi. Kararda söz konusu olayda Büyükçekmece Belediyesi’nin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan eğitim hakkının ihlal ettiği, ‘engellilik temelinde doğrudan ayrımcılık yasağının ihlali’ nedeniyle 100 bin TL idari para cezasına hükmedildi. Belediyenin 2 ay içerisinde Ankara İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *