Çatalca İlçe Kaymakamı Yasin Öztürk'ü ziyaret eden Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert ve Damga'nın Çatalca ekibi ilçe gündemine ilişkin önemli bir sohbet gerçekleştirdik. Çatalca'daki en büyük önceliği depreme hazırlık noktasına verecekelrini anlatan Kaymakam Öztürk, “Allah korusun beklenen bir afet, deprem olgusu var. İnşallah olmaz hep kağıt üzerinde planlı vaziyette kalır. Temennimiz bu yönde ama olacak gibi de hazırlıklı olmakta fayda var. Hatta Arnauvtköy Kaymakamı yanımızdaydı. Onunla da bunları paylaşıp konuştuk. Depreme karşı riskin azaltılması çok önemli. Çatalca'da Kaleiçi Mahallemiz komple sit alanı. Binalar eski binalar. Yıkılması yeniden yapılması vs gibi detaylar kültür varlıkları, tabiat varlıkları gibi kurumlardan geçecek. Dolayısıyla burada da kentsel dönüşüme çok hızlı girilmesi lazım. Tabii bunun devlet eliyle yapılması lazım. TOKİ ile Emlak Konut ile Hatay'daki gibi yapılması lazım. Evet belediyeler eliyle de yapılabilir ama çok yavaş ve geç kalır. Bunlar 3-5 konutu geçmez. Ama devlet eliyle ilerlersek iyi sonuçlar alabiliriz” dedi
Her riski düşünmeliyiz
Çatalca için muhtemel her riski değerlendirklerinin altını çizen Öztürk, “Çatalca'da 80 bin nüfus var. Köylere bir şey diyemem. Köy evlerini vs tespit edemedik tek tek ama kent içinde neyse ki çok katlı binalarımız yok. Ama çok eski binalarımız var. Eski yönetmeliklere göre inşa edilmiş binalar var. Zamanla zemini sağlam olmayan, 40 yıl üzerindeki binalar da risk teşkil ediyor. Mevcut bina durumlarının incelenmesi önemli. Riski azaltmak önemli. Bunların hızlı bir şekilde dönüştürülmesi önemli. Bunun haricinde gerçekten Türkiye'deki afet müdahale planı mükemmel bir plan. Ama afet anında kim nerede, ne görev yapacak, hızlı reaksiyon göstermek zorundayız. Baktığınız zaman afet anındaki görevli arkadaşlarımız da afete maruz kalabilir. Bazen bunlar oluyor. Hatay örneğinde de yaşandı” dedi.
Depremi hafife alamayız
Deprem ihtimalinin hafife alınamayını anlatan Öztürk şöyle konuştu; “Silivri, Büyükeçekmece vs belki denize yakın olduğu için daha riskli görünüyor ama risk hesabı düşük diye deprem konusunu Çatalca'da hafife alamayız. 80 bine nüfusa göre her şeyin hesaplanması lazım. Bir deprem sonrası bir anda bakıyorsunuz nüfus 800 bine çıkıyor. Yine burada çok fazla tarım arazisi var. Bunlara konteyner, tiny house inşa ediliyor. Bunlar da kaçak yapı. Bunlar da bir sorun. Yani bunların da ele alınması lazım. Burada da İBB başta olmak üzere yerel yönetimlere büyük iş düşüyor, ilçe belediyemize büyük iş düşüyor. Bunların hepsini göz önüne alıp değerlendireceğiz.”
