Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
23°
Ara
Damga Eğitim Ford Otosan ve MEB iş birliğiyle çocuklar fabrikada eğitim alacak

Ford Otosan ve MEB iş birliğiyle çocuklar fabrikada eğitim alacak

MEB ile Koç Holding'e ait Ford Otosan arasında imzalanan protokolle öğrenciler okul yerine fabrikada, sınıf yerine bant başında olacak. Eğitim yerine firmanın ihtiyaçları karşılanacak, çocuklar üretim alanında olacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Öğrencileri sanayiye sürmek için iktidara yakın çevrelerin başlattığı ‘liselerin son 2 yılı zorunlu olmasın’ tartışması sürerken, çocuk işçiliğini yaygınlaştıracak ‘yeni okul’ modelleri de hayata geçiriliyor. Mesleki eğitimde tüm adımlar patronların ihtiyacına göre atılıyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanan ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nde yer alan ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ okulların kurulması çalışması sürüyor. Son olarak Koç Grubu’na ait Ford Otosan ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında ‘Sektöre Entegre Okul İş Birliği Protokolü’ imzalandı. Protokolle, eğitim alanları ile firmanın üretim alanları eşleştirilecek. Öğrenciler, çocuklar üretimin devam ettiği fabrikada ‘eğitim’ görecekler.

 

Rekabet var eğitim yok

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdür Vekili Salih Kaygusuz ile Ford Otosan İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Osman Özdemir ve Ford Otosan Yetenek ve Gelişim Lideri Eray Hobikgil tarafından “Sektöre Entegre Okul İş Birliği Protokolü’ imzalandı. “Sürdürülebilir kalkınma, toplumsal refah ve uluslararası arenada rekabet gücünün yükseltilmesi ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmek” gibi gerekçelerinin sıralandığı sektöre entegre okul sisteminde yer almayan tek kelime ise eğitim oldu. Yeni okul modeli kapsamında Ford Otosan'ın içerisinde üretim hattıyla bütünleşmiş eğitim ortamı oluşturularak öğrencilerin, mesleğin gerektirdiği iklim içinde yetiştirilmeleri ve mezuniyetleri sonrası istihdama daha hızlı geçmelerinin amaçlandığı belirtildi.

 

Eğitimle üretim alanı eşleşecek

Protokol kapsamında, Ford Otosan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde elektrik elektronik teknolojisi ile makine ve tasarım teknolojisi alanları açılacak. Bu alanlara uygun atölye ortamları oluşturulacak. Okulda eğitim öğretimi yapılacak mevcut alanlarla firmanın üretim alanları eşleştirilecek. Öğrenciler ve öğretmenleri fabrikada gerçek üretimin yapıldığı ortamlarında yer alacaklar.

 

Çocukların ‘hamisi’ Koç

MEB’in ‘hami okul’ projesiyle okulların çeşitli kurum, kuruluş ya da vakıflardan birer hamisi (koruyan, kollayan) oluyor. Bu protokolde de hami Ford Otosan oluyor. Öğrencilerin ve okul personelinin okula ulaşımları, yeme-içme vb. ihtiyaçlarının bu hami tarafından karşılanacağı vaat ediliyor. Yine öğrencilere burs imkanın yanı sıra okul mezunlarından en az yüzde 30'unun ilgili firmada istihdam edileceği ileri sürülüyor. Ayrıca irtibat okulu vasıtasıyla, Ford Otosan’da çalışanların belgelendirme (kalfalık, ustalık, usta öğreticilik) işlemleri de yapılmış olacak.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *